Zavicaj

Podpredsjednik opstine Gusinje u dvodnevnoj sluzbenoj posjeti Sloveniji

OPSTINA GUSINJE

11.12.2019 01:30
Slika
 

U Republici Sloveniji dana 29 i 30 novembra 2019.godine na poziv Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana “IZVOR”, a u sklopu projekta povezivanja Nacionalnih parkova Triglav i Prokletije kao i opština i organizacija povezanih sa njima, u ime Opštine Gusinje u dvodnevnoj službenoj posjeti prisustvovao je potpredsjednik Opštine Gusinje mr Huso Brdakić.

Tokom prvog dana u prepunoj sali Medgeneracijskog centra u Kranju organizovano je centralno veče na kojem su tokom zvaničnih obraćanja učešće uzeli predsjednik Zavičajnog društva “Izvor” prof Skender Bajrović, ambasador Crne Gore u R. Sloveniji Nj.e. gosp. Vujica Lazović, počasni konzul Crne Gore u Kranju gosp. Vojislav Kovač, predsjednik opštine Plav gosp. Mirsad Bajraktarević, potpredsjednik opštine Gusinje                mr Huso Brdakić, direktor NP Prokletije Admir Lalić, akademik Zuvdija Hodžić, nakon čega je emitovan film o Prokletijama “Ljudi sa prokletih planina” gdje je u kratkom obraćanju Edin Jadadić prezentovao prirodne ljepote Prokletija. Po završetku centralnog događaja prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu fotografija sa motivima Prokletija i probaju tradicionalnu hranu koju su pripremile članice udruženja “Izvor”.  Događaj su uljepšale i pripadnice kulturno umjetničkog društva.

Tokom drugog dana boravka u Republici Sloveniji predstavnici ZD “Izvor” su kao dobri domaćini organizovali niz susreta i obilazaka za koje su se pobrinuli i predstavnici NP Triglav pa su tako gosti iz Crne Gore posjetili upravnu zgradu NP Triglav na Bledu ukratko im prezentovan rad Nacionalnog parka Triglav nakon čega je organizovana posjeta seoskom domaćinstvu u sklopu parka i kući staroj preko 500 godina te posjeta Vodopadu Peričnik u Mojstrani nadomak Kranjske gore nakon čega je delegacija iz Crne Gore posjetila i Slovenski planinski muzej u Mojstrani (Kranjska gora). Na kraju radnog dana domaćini iz ZD Izvor su za delegaciju iz Crne Gore organizovali ručak u restoranu Črnuškui dvor u Ljubljani, gdje su podijelili prigodne poklone I razmijenili utiske te razmatrali nastavak dalje saradnje.

Potpredsjednik opštine Gusinje Huso Brdakić se zahvalio na srdačnom pozivu predstavnicima ZD Izvor koji su omogućili povezivanje dva parka i iskazao zahvalnost njihovom udruženju koje skoro tri decenije baštini i njeguje kulturu, tradiciju i običaje našeg zavičaja a od nedavno i na najbolji način promoviše prirodne ljepote opština Gusinje i Plav i same Crne Gore u Sloveniji te izrazio želju za još intenzivnijom saradnjom u pravcu povezivanja opštine Gusinje sa jednom slovenačkom opštinom u vidu saradnje i razmjene iskustava.Izvor: opstinagusinje.me

0 0

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 4

Broj jedinstvenih posjeta: 16062

Ukupno pregleda: 218817

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Facebook
Instagram
Redakcija web portala

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje