Prokletije

Hamdova staza 2019

Volusnica

15.12.2019 03:01
Slika
 

Ove godine, osmi put zaredom organizovan je pohod na Hamdovu stazu koja se svake godine tradicionalno organizuje krajem jula i okuplja veliki broj ljubitelja prirode iz zemlje i inostranstva.
Pohod je na vrhove Prokletija, Popadija 2.057, Talijanka 2.056 i Volušnica na 1.876 metara nadmorske visine, smatra se da nije tehnički zahtijevan, jer su vrhovi pristupačni i planinarima sa slabijom kondicijom.

Hamdova staza je jedna od najposjećenijih staza na Prokletijama. Sa vrhova Popadoje i Talijanke pruža se nezaboravan pogled na masiv Karanfila,a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Pohod na ovu stazu svake godine okupi brojne planinare i posjetioce iz mnogih zemalja. Staza je duga oko 12 kilometara, tura traje oko sedam sati, uspon koji se savladava je 960 metara.

Hamdova staza predstavlja idealnu priliku za promociju prirodnih vrijednosti i ljepota NP Prokletije.

Uspon „Hamdovom stazom“ se organizuje od 2012. godine pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u znak sjećanja na Hamdiju Hamda Čekića, koji je bio istaknuti član Planinarskog kluba „Karanfili“ iz Gusinja. Organizatori pohoda su porodica Hamdije Čekića, Nacionalni park Prokletije i Planinarsko društvo „Karanfili“.

Izvor: Facebook NP Prokletije

0 0

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 4

Broj jedinstvenih posjeta: 16062

Ukupno pregleda: 218780

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Facebook
Instagram
Redakcija web portala

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje